Bitki Koruma

 

Bitki Koruma Bölümü Ülke be Bölge kültür bitkileri ve süs bitkileri ile tarımsal ürünlerinin sorunlarını çözmeye çalışmaktadır. Bitki sağlığı klinik hizmetleri yanında eğitim, araştırma ve yayım hizmetlerini de yerine getirmektedir.

 

Altyapı Olanakları / Laboratuarlar

Bitki Koruma Bölümü, Entomoloji ve Fitopatoloji Ana Bilim Dallarında araştırmalar yürütmektedir. Entomoloji Anabilim Dalında kültür bitkilerinde zararlı böcekler, akarlar ve mücadele yöntemleri ile biyolojik mücadele çalışmaları yürütülmektedir. Fitopatoloji Anabilim Dalında ise kültür bitkilerinde fungal, prokaryotik, virüs ve virüs benzeri hastalıklar ile mücadele yöntemlerinin yanı sıra, herboloji alanında da kültür bitkilerinde yabancı otlar ve mücadele yöntemleri çalışılmaktadır. Bitki Koruma bölümü zararlı ve hastalıkların tanısı yapılabilecek yeterli teknolojiye sahip öğrenci ve temel bilim amaçlı çok sayıda laboratuvara sahiptir. Bu laboratuvarlar çalışılan materyallerin birbirleri ile temas etmemesi bakımından özelleştirilmiştir. Bakteri araştırmaları yapılan bir laboratuvarda fungus çalışmaları yapmak etmenler arasında bulaşma söz konusu olacağı için ayrı alanlarda yapılması gerekmektedir.  Bu açıdan Bitki Koruma bölümü çalışma konularına özelleşmiş araştırma laboratuvarlarına sahiptir. 

Çalışma Konuları

Entomoloji Anabilim Dalında kültür bitkilerinde zararlı böcekler, akarlar ve mücadele yöntemleri ile biyolojik mücadele çalışmaları yürütülmektedir. Fitopatoloji Anabilim Dalında ise kültür bitkilerinde fungal, prokaryotik, virüs ve virüs benzeri hastalıklar ile mücadele yöntemlerinin yanı sıra, herboloji alanında da kültür bitkilerinde yabancı otlar ve mücadele yöntemleri çalışılmaktadır.

Bölümümüzde 2021 yılı itibariyle Ulusal ve Uluslararası toplam 129 adet  proje yürütülmüştür. Bu projeler bağ, buğday, soğan ve zeytin gibi bölgemizde üretimi yapılan kültür bitkilerinde görülen zararlı ve hastalıklar üzerine yapılmıştır.

Bölüm Akademik personelin yapmış olduğu yayım çalışmaları sonucunda 2021 yılı itibariyle 101 Ulusal ve 222 uluslararası makale,148 ulusal ve 220 uluslarası bildiri, 23 uluslarası ve 34 ulusal  kitap bölüm yazarlığı  toplam 748 adet bilimsel yayın yapmışlardır.